Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 26-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Vlad Odobescu
Titlul articolului: Andi Rădiu
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.evz.ro/articole/detalii-articol/841265/Teoriile-defaimarii-romanilor-din-Italia/


Numele cotidianului

Articolul: 

Teoriile defăimării românilor din Italia

 

 

Andi Rădiu, Italia

Joi, 26 Februarie 2009

Situaţia creată în Italia în ultimele săptămâni a generat diverse reacţii în rândul românilor. În afara spaţiilor consacrate pe internet, pe comunităţile virtuale, forumurile de dialog accesate de români stabiliţi în Peninsulă abundă de mesaje şi reflectă situaţia delicată în care se află comunitatea. Presa românească şi italiană formulează diferite teorii prin care se încearcă o explicaţie a situaţiei prezente. În faţa acestor informaţii, românii au propriile opinii.

O primă teorie este aceea că, prin exagerarea făcută de presa italiană, se distrage atenţia de la criza existentă şi de la dificultatea Italiei de a se redresa. Numărul şomerilor a crescut odată cu închiderea multor şantiere şi fabrici. În sprijinul acestei teorii, mulţi români postează mesaje pe forumurile online.

Printre aceştia, Alexandru este de părere că: "toate acestea sunt metode de abatere a atenţiei opiniei publice, de la realităţi mult mai dureroase cu care se confruntă societatea: falimentul Alitalia, starea de tensiune din Sicilia, lupta surdă între nordul bogat şi industrializat şi sudul agrar, sărac şi murdar, problemele politice. Toate aceste probleme ar putea pune Italia pe jar, generând conflicte. Ori, când într-o familie este discordie, cel mai comod este să îl găseşti vinovat pe vecinul de peste gard, asupra căruia vor sări toţi cei care se certau de mama focului", consideră acesta.

Deţinuţii români nu sunt doriţi în Italia

Mai există şi teoria conform căreia vânarea românilor şi presiunile puse pe Bucureşti ar avea legătură cu refuzul României de a primi deţinuţii români din Italia.

Costul de întreţinere a celor aproape 3.000 de persoane arestate este substanţial, iar închisorile italiene au ajuns deja la capacităţile maxime. În sprijinul acestei teorii, un alt forumist Bogdan C. Scrie că: “deţinuţii români trebuie să mănânce, să consume apă, să consume curent. Şi aşa sunt alte zeci de mii de italieni mafioţi care umplu închisorile italiene. Numai noi lipseam. E clar că ar fi mai uşor ca toate aceste costuri să le suporte statul român. Şi atunci, faci propagandă şi presiune, iar dacă guvernanţii români cedează, italienii şi-ar freca mâinile de bucurie”.

Ultima teorie: dezinformare pentru campania electorală

O a treia teorie, în ceea ce priveşte reacţia negativă şi exagerată a presei italiene, este explicată de românii de pe internet ca fiind un preambul la acţiuni populiste care au avut ca rezultat campania electorală din Sardinia, câştigată în final de partidul lui Berlusconi.

Virgil M., din Pisa, consideră că: “adoptând acea ordonanţă prin care au fost mărite pedepsele unor categorii de infracţiuni, populaţia ar da mai mult credibilitate partidului lui Berlusconi, aflat la guvernare".

Cele mai multe reacţii sunt însă de dezaprobare faţă de atitudinea ostilă, rasistă şi xenofobă a societăţii italiene.

Oana Elena scrie că: "Nu mai putem tolera ca poporul nostru să fie umilit de o politică ostilă naţiunii noastre. În ultimul timp, începând cu delictul Giovanna Reggiani şi terminând cu violul de la Guidonia, ţara şi conaţionalii noştri au fost, putem să zicem, victime ale unor acţiuni xenofobe. În televiziune, în presă sau prin orice mod de comunicare mass-media, imaginea României a fost defaimată şi insultată, aproape gratis. Am fost numiţi criminali, hoţi, prostituate şi contestaţi pentru intrarea noastră în Uniunea Europeană".

O altă opinie legată de acest aspect, dar care exprimă şi multă resemnare, o oferă Valeria Goriuc. “Îmi pare sincer rău de tot ce se întâmplă aici cu noi. Mereu am luat drumul pribegiei când am fost loviţi. Cred că ar trebui să ne dăm curaj şi să mergem înainte cu orgoliu. Doar atâta ne-a mai rămas, pe acest pamânt italian. Oricum, nimeni nu ne va proteja aici. De aceea, cred că numai cu încredere în Dumnezeu şi credinţa în forţele proprii vom putea demonstra că nu suntem mai răi ca alţii. Fiecare pădure îşi are uscăturile ei, din păcate”.

Italienii educaţi sunt conştienţi de situaţia creată

Majoritatea mesajelor demonstrează însă că atât italienii, cât şi românii din Peninsulă sunt informaţi despre evenimentele care se derulează.

Majoritatea denunţă manipularea şi dezinformarea creată în ultima prioadă. Anya, rezidentă în Valle d’Aosta scrie că în Italia se află: “un guvern cu tentă clar fascistă, care nu este pe placul italienilor care au un pic de minte în plus. Infractorii nu au etnie şi, ca urmare, nu-i poţi asocia unui întreg popor. E bine să nu ne luăm după presa italiană în general, pentru că nu este o presă independenta. 51% este deţinută de Berlusconi! În seara asta chiar am vorbit cu o tânără profesoară italiancă despre această chestiune. Şi ea acuză, în primul rând, instituţiile italiene de ineficienţă. Încă o dată, pot să spun că italienii cultivaţi nu se tem de români, doar pentru că aşa scriu ziarele!”

Cine controlează ziarele italiene?

Politicianul cu cel mai mare portofoliu de publicaţii deţinute este Silvio Berlusconi, prim-ministrul Italiei. Acesta este preşedintele holdingului Fininvest şi are, prin intermediul acestuia, diferite pachete de acţiuni în trusturi de presă ce deţin:

Radio 1-O-1 (compania naţională cumpărată cu 39,6 milioane de euro)
 Rock FM
 Postul TV Canale 5
 Postul TV Italia 1
 Postul TV Rete 4
 Publicaţia Geo
 Publicaţia Grazia
 Publicaţia Grazia Casa
 Publicaţia Guida TV
 Publicaţia HP Trasporti Club
 Publicaţia Interni
 Publicaţia Jack
 Publicaţia Men's Health
 Publicaţia Nuovi Argomenti
 Publicaţia Panorama
 Publicaţia Panorama Travel
 Publicaţia PC Professionale
 Publicaţia Prometeo
 Publicaţia Sale & Pepe
 Publicaţia Starbene
 Publicaţia Telepiù
 Publicaţia Top Girl
 Publicaţia Tu
 Publicaţia TV Sorrisi e Canzoni
 Publicaţia VilleGiardini

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.